adjaye associates, the architecture firm led by sir david adjaye, has revealed the ‘thabo mbeki presidential library’ planned for johannesburg, south africa. designed as a space of excellence, learning, research, discourse, and cultural exchange predicated on the african perspective, the library will also serve as a museum with temporary exhibition space and a research center. the complex will additionally include an auditorium, a women’s empowerment center, a reading room, a shop, a cafeteria, a digital experience space, seminar rooms, and offices. finally, an archive center will act as a repository for the papers, artifacts, and key documents of president mbeki — who served as the second president of south africa from 1999 to 2008 — and other significant african historical figures.

david adjaye thabo mbeki
all images and video courtesy of adjaye associates

 

 

‘the thabo mbeki centre presents an opportunity to realize the ambition of the dreams of president thabo mbeki to advance and empower an african renaissance,’ says david adjaye, founder and principal of adjaye associates. ‘the architecture of the library taps into the collective memory of the continent through the establishment of a new historical center for african consciousness in which knowledge, education, and sustenance are nurtured in the representation and intelligence of the continent.’

david adjaye thabo mbeki

 

 

the architects explain that conceptually, the new building seeks to make visible the invisible knowledge of ancient and contemporary african history through both form and program. the new building references granaries — structures that allow for the extension of grain production and the systematization of cycles of feeding, planting, and harvesting — standing as a metaphor for knowledge-based nourishment.

david adjaye thabo mbeki

 

 

the granary typology guides the overall building concept with eight cylindrical forms each topped with their own dome. these volumes take into consideration the solar orientation of light within the site to create a distinct atmosphere for each of the programs they contain. the chambers are connected through an ‘indoor den’ — a horizontal interstitial space that extends the entire length of the building to result in a new public space for the community.

david adjaye thabo mbeki

 

 

by using local resources, such as mud for the building’s rammed earth façade and stone for the terrazzo floors, the project’s carbon footprint is reduced significantly. through a site-specific understanding of the subtropical highland climate of johannesburg, solar harvesting is utilized through rooftop photovoltaic panels. meanwhile, geothermal heating and thickened walls harness the earth’s energy by storing heat during the day and releasing it at night to warm the building when temperatures drop.



Source link